Friday, April 13, 2012

Револт by Ратко Чулев


Синоќа ми се јави твитерџија и ме замоли да на некој начин го објавам неговиот текст, и притоа ме замоли за мислење. Мислењето Ве молам дадете го Вие!  @NikBilejn


Револт

Мораш да живеиш у чудна земја како шо е Македонија,да се движиш пo меридијани кои а делат хемисферата на јаве и сон,за да знаиш каква непредвидлива Античка иднина те чека.

Електричен стол.

Демократска душа.

Поплава.

Фабрика.

Инвестиција. 

Транзиција.

7-ка на Лото.

Па шо значење има сето тоа срање?

Земјата е запалена и испукана како пета на 80 годишен дедо.

Лешинари.Да,да,лешинари.Мажите и жените се спуштат заедно како јато лешинари на смрдена стрв,да се парат и после пак да се разлетат.

Лешинари кои паѓат од облакот како тежок камен.Канџи и клун, е тоа сме ни.Еден голем цревен апарат со нос за мртво месо.Напред,напред,напред без милост,без сочувство,без љубов,без прошка.

Пари,пари и само пари.Не барај милост и не а давај на никој.

Попуши па владеј-Македонска реалност,а може и некој тренд да е.А каков ментален склоп имаме ни Македонците?Беспомошна,агресивна, полуписмена,глупа тапавост шо мисле дека измамила и надиграла се околу себе - е тоа е темелот на Македонскиот ментален склоп.И тоа се рефлектира у политиката, у културата,у секојдневниот живот.

 Ама народот не е глуп.Инфициран е од некој Мерсо-синдром (Мерсо-лик у странецот на Ками) сеедно му е виќе,преку кур му е,сака да биде глуп.Баш го боле шо му прават,кој го лаже, кој го краде.Едноставно сака да биде глуп.Скриен му е мозокот и само си плива на грб. Уште достоинството му е останато на по некој.Ми се трудимо знанствено да пропаднемо барем достојанствено - шо би рекол Балашевиќ.Македонија ти е земја у која на ништо не му се знае вредноста,а на се му се знае цената.Преку ден да излезиш на улица и да видиш насмеан и весел човек,пфф па тоа ти е доживување.За навечер не правам муабет,тогаш сите сме дозирани,а некои и предозирани.Каква држава ни направија кога у неа виќе ни неписмените не можат да бидат среќни.Панта Реи - Се тече се се менува.Фразата а кажал Хераклит,само шо ич не помислил на нас.Оти кај нас до пола е точна - Се тече, ма дури и прокиснува,само шо ништо не се менува.Никој не одговара за ништо.Не одговарат ни одговорните,па зошто би одговарале ни неодговорните. И секогаш истата песна.Каа наа толку стара а толку добра изрека - Кој за шо,

Курвата за чесноста.

Незнајкото секогаш се претставува како Стручњак,

Суровиот како Благ,

Грешникот каа светец над Светците,

Лихварот како Донатор

Предавникот како Патриот, 

Лошиот како Понизен,

Вулгарниот како Префинет и 

Глупавиот како Интелектуалец.

 Тоа е мотото на простиот и зависен дух.Да ги униште сите што со самиот факт дека постојат,и дека се такви какви шо се,укажуват на нивната беда на духот,умот и силата. Се додека цела таа ебана машинерија не се разлета у парампарче а и ни заедно со неа.

Ратко Чулев