Thursday, March 21, 2013

Твитер прашалник @Elida_Z


Твитер прашалник @Elida_Z

1.Име (ник, кој ти го стави)?
За никот не ми требаше многу размислување- obviously :) така се викам. На една обука за новинари во Метаморфозис во далечната 2010, морав да изберам брзоо..

2.Опишете се (макс 140 нели)?
Класичен новинар што се ја интересира, а понекогаш и претерува… Стрелец, слободна душа, dreamer.

3.Зошто си на твитер?
Прво беше се од лубопитност, контра на Facebook, порпијатен.. а сега стана дел од секојдневието, пратам информации, коментирам, пратам инициативи.. се што нема на Mainstream. И информирам! А lot!

4.Шо преставува вашиот аватар?
Тито свима вас види хаха, не баш.. на сликата сум јас, thats it.

5.Кој ве донесе на твитер и дали ве за*ба со тоа?
Cela @fmeta, potocno @ieli i @inkaklinka :) ептен добри учителки, а и убави ;)
Со Twitter ? Неее, баш спротивно, ај ем хепи ту би хир

6.Ова ви е прв твит (ај да видиме, шо ќе твитните)?
Клише или не, ама тоа е :) Im hereeee!

7. Каде сте родени?
Тетовско јаболче :P

8.Каде би сакале да отидете на еден месец? А каде на меден?

9.Брак? 
Хммм, Уште малце па бабите ке дојдат кај мене: Aјдеее сега на тебе е реддд. I hate that.

10.Ако реинкарнирате во животно, кое би сакале да е?


Дополнителни прашања

1.Баклава или кадаиф?
Бакљава


2. Колку телевизии има во Македонија ?
Владини, и други. ( хмм, кои беа тие други?)

3. Одмор од соништата?
Да не претерувам ама пак  

4. Омилена храна?
Се што е италианско. Алора сињора, ептен се добри

5. Лето или Зима?
Лето

Прашања од @razvigor

1.Дали е можно да се применуваат професионални новинарски стандарди на Твитер?
Пааа, може да се тагнат (ако имат профил) изворите на информацијата.. Да се стави линк до изворот.. да се тагнат и двете страни ако е можно. Сеуште не сум видела некој прирачник за Твитер хехе, ама е добар начин да се биде транспарентен.

2.Дали се согласуваш со поговорката колку повеќе јазици знаеш толку повеќе вредиш?
ДА!

3. Постои ли твитерџиска заедница во која членуваат луѓе од Македонија кои користат албански јазик?
До пред некое време мислев дека не се многу, ама имаше една дебата во
Top Channel ( Најпозната ТВ станица во Албанија ) за настаните во Македонија и таму твита голем број на албанци од тука. Значи ги има, иако не многу активни. И сеј хелу то мај литл френд @ennyeni

4. Манџа или скара?
Скара